Ödüllü AMA etkinliğimizin bir yenisini Overbit CEO’su Chieh Liu ile Telegram kanalımız üzerinden gerçekleştirdik. Telegram kanalımıza abone olmayanlar için ise bu güzel röportajı sizler için yazıya döktük. İyi okumalar 

Soru 1: Bazı borsaların kendi blockchain ağları var. Örneğin Binancechain ve Gatechain gibi. Siz de böyle bir ağ oluşturmayı düşünüyor musunuz?

Cevap:

Hayır, bir borsa tokena ihtiyaç duymadığı gibi, bir borsanın blockchaine de ihtiyacı yoktur. Bir token çıkartmanın amacı, esas olarak para toplamaktır bizim de böyle bir şeye ihtiyacımız yok açıkcası. Kendimizi finanse ediyoruz. Kullanıcıların trade deneyimini yanlış yönlendirmemiz için ihtiyaç duymadığımız şeyler yapmaya gerek yok.

Soru 2: Türkiye pazarına yönelik bir planınız var mı?

Cevap:

Evet, bunun için buradayım. Ayrıca takımımıza Türkçe yazarlar, influencerlar da ekliyoruz. Bizimle takım arkadaşı olmak isterseniz benimle iletişime geçebilirsiniz.

Soru 3: DeFi, şu anda blockchain alanındaki en popüler konulardan biri. DeFi hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız? DeFi’nin mevcut finansal sistemi bozacağını düşünüyor musunuz? Overbit’in DeFi sektörüne yönelik yaklaşımı nedir?

Cevap:

Evet DeFi popüler, mevcut finansal sistemi bozacağını düşünmüyorum ama bir şekilde onu geliştiriyor diyebilirim.

DeFi popülaritesi, bana 2017 ICO dönemini hatırlatıyor, bu yüzden hepimiz dolandırıcılık veya hack konusunda dikkatli olmalıyız. Overbit’e gelince, araştırma ekibimiz DeFi’yi yakından izliyor ve coinlerin  listelenecek kadar güvenli olmasını istiyoruz, altcoinler için 20 kat kaldıraç sunduğumuz için orada bir risk yönetimi yapmalıyız.

Soru 4: Platformunuzu kullanmak için KYC gerekli mi? Ve herhangi bir bilgisayar korsanlığı durumunda kullanıcılar için güvenli tutulan bir sigorta fonu var mı?

Cevap:

KYC, çekim (withdraw) işlemleri için gerekli, para yatırma ve ticaret işlemleri için gerekli değil. Sigorta fonuna gelirsek, cüzdanlarımız katmanlı imzalı soğuk cüzdan, yani Overbit’in çekirdek kadrosunu tarafından onaylanması gerekiyor. Ayrıca ne olur ne olmaz diye de sigorta fonumuz var.

Güvenlik uzmanlarımız da önemli bir rol oynuyor, sistemimizi sürekli olarak kontrol edip her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol ediyor.

Soru 5: Türkiye’de ofis açmayı düşünüyor musunuz?

Cevap:

Bu kesinlikle planlarımız arasında var, sadece doğru zamanı bekliyoruz.

Soru 6: Platformunuza ne zaman Türk bankalarıyla direkt olarak para yatırabiliriz, böyle bir planınız var mı?

Cevap:

Maalesef itibari para depozitosu kabul etmiyoruz. Bu konu farklı kurallara tabi olduğu için böyle bir planımız şimdilik yok. Fakat yıllar içinde kripto paraların daha domine olduğunu göreceğiz ve itibari para depozitosu da daha gereksiz bir hale gelecek

Soru 7: Sayın @chiehliu, bildiğiniz gibi kripto sektöründe pek çok proje ve finansal hizmet var. Sizi diğer projelerden / rakiplerden farklı kılan en önemli özelliğiniz nedir? Kısaca açıklar mısınız lütfen? Teşekkürler.

Cevap:

Aklıma gelen ilk şey, bu sektörle birlikte büyümek için buradayız. Pek çok proje, kullanıcıları / yatırımcıları çekmek için büyük kampanyalar yapar ve sonunda teslim etmezler, bu her zaman görmek istediğim bir şey değil, maalesef yeni çağda her zaman kötü insanlar var.

Ben kendim de trader’ım, traderların nasıl düşündüğünü biliyorum, kar etmek istiyoruz, değil mi? Bu yüzden traderları eğitmek, riski bildiklerinden ve neye bakmaları gerektiğini bildiklerinden emin olmak benim için önemli. Bu nedenle Overbit,% 100 ücretsiz demo ticareti ve desteği sağlar. İnsanlara öğretmek için zaman harcamayı önemsemiyoruz, kripto ve blok zincirinin büyüdüğünü görmek istiyoruz!

Soru 8: Bu sektör cidden zor bir sektör. Bu sektörde sizin gibi birçok firma var. Neden şirketinizi seçmeliyiz?

Cevap:

Evet haklısın. Öncelikle, ne tür bir trade yapmak istediğinizi ve stratejiniz ile ticaret deneyiminizin ne olduğunu düşünmeniz gerekir.

Hangisinin size en uygun olduğunu görmek için her zaman farklı trade platformumuzu test etmelisiniz. Sizi, bizi seçmeniz için zorlayamayız tabii ki, doğru platformu kendiniz seçmelisiniz. Gelin demo platformumuzu deneyin ve Overbit’in size uygun olup olmadığını görün.

Soru 9: Elbette bizden bazı kişisel bilgilerimizi alacaksınız. Bu bilgilerin üçüncü şahıslara satılmadığından nasıl emin olabiliriz?

Cevap:

Overbit kullanıcı veritabanı, kendi sunucumuzda güvenle saklanır, kullanıcıların bilgilerini cüzdan kadar önemli ele alırız.

Kendi KYC sistemimizi kurduk çünkü herhangi bir 3. tarafa güvenemiyoruz. Aslında, Overbit’teki her şey kendi kendine üretilir, hiç dış kaynak kullanmıyoruz.

Soru 10: Hesabın bakiyesi kalmadığında ve pozisyonunu karşılayamadığı durumlarda Overbit sigorta fonu nasıl devreye girer? Fon kaybı nasıl telafi ediyor?

Cevap:

Güzel soru. Bir pozisyon tasfiye edildiğinde (likide olduğunda), fonunun bir kısmı sigorta fonumuzda saklanacaktır. Kullanıcıların tüm kayıpları ödemesine gerek yok. (kullanıcıların bakiyesi eksiye düşmez)

Overbit için, kullanıcıların işlemlerini dahili olarak gerçekleştireceğiz, tüm pozisyonların kendi başlarına kapandığından emin olacağız.

Soru 11: Overbit’in blockchain teknolojisinin toplu benimsemenmesi için planları nelerdir?

Cevap:

Çok sayıda altcoin listeleyip listelemeyeceğimizi sorduğunuzu varsayıyorum.

Cevap hayır, SPOT borsa değiliz, yüksek kaldıraçlı sürekli takas (perpetual swap) sözleşmesi sunan türev bir borsayız. Riskler, spot borsadan çok daha yüksek, ilgilenmemiz gereken çok şey var.

Soru 12: COVID-19 süreci borsanızı nasıl etkiledi? Hacim konusunda sıkıntılar yaşadınız mı?

Cevap:

Overbit’te yatırımcıların% 90’ından fazlasının kripto işlemi yaptığını söyleyebilirim, bu nedenle forex / emtia piyasası için büyük bir etkisi yok. Kendi başımıza halledemezsek, pozisyonları karşılayacak sağlayıcılarımız her zaman var.

Kripto ile karşılaştırıldığında hacim düşük, bence şu anda traderlar için trend kripto paralar. Kripto para işlemlerinde forex’ten daha fazla potansiyel görüyorlar.

Soru 13: Çoğu insan henüz kripto para kullanmıyor. Farkındalığı artırmak ve insanları kripto alanına çekmek için stratejiniz nedir?

Cevap:

Bir kişinin yapabilecekleri çok kısıtlıdır ama hep beraber çalışırsak blockchain / kripto endüstrisini ileri taşıyabiliriz.

Benim şahsi stratejim makaleler yazıp konuşmalar yapmak. Sizin stratejileriniz neler? Umarım hep birlikte güzel, sağlıklı bir kripto alanı geliştiririz.

Soru 14: Covid-19 salgınını esnasında her sektör ağır şekilde etkilendi. Bu durum, Overbit ekibinin ve ve borsanın büyümesini etkiler mi? Overbit’in gelişmesi için zorlukları fırsata dönüştürmek için planlarınız neler?

Cevap:

Şanslıyız, pandemi sürecinde daha çok trading işlemi oldu. Daha çok insan evden çalışıyor ve yatırım yapmaya vakti olan insan sayısı eskisinden daha çok.

Soru 15: Kısa süre önce bir tweet’te # kripto piyasalarında büyüyen 3 trend olduğunu paylaştınız:

  1. Sabit paralar
  2. DeFi
  3. Türevler

Bu durumda sizin en çok odaklandığınız konu ne olacak? 2021’de daha çok ne konuşacağız?

Cevap:

Defi şu an çok konuşuluyor değil mi? Fakat benim odağım, kullanıcılarımıza en iyi trading tecrübesini sunmak!

Evet, etkinliğimizde yer alan sorular bu kadardı. Bu etkinliğin ödüllü etkinlik olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz. Bu etkinliği kaçırdıysanız, üzülmeyin. İlerleyen günlerde yepyeni etkinliklerimiz olacak.